Moderatorul e un liant. Speakerul un canal. Ambii sunt în slujba publicului

Moderare evenimente
01/05/2024
Mădălina Samoilă

Jurnalist, Moderator evenimente, Trainer Media

Când moderez un eveniment și când sunt speaker e doar despre tine. De data aceasta, despre tine, femeia. Cea care dă viață, poate, este.

Sanatatea femeii-un subiect atat de complex a fost dezbatut de catre specialiștii invitati ca speakeri in cadrul conferintei “Sanatatea femeii-Gender Medicine” in cadrul careia am moderat saptamana trecuta un panel, la Palatul Parlamentului.

Inegalitățile de gen în accesul la servicii de santate, inegalitățile femeilor din România față de femeile din UE… o lista lungă de inegalități și dezavantaje. Dar asta ne face doar mai puternice, spun eu..și mai informate.

Este cert că suntem diferite de barbati din toate punctele de vedere, uneori nici genetica nu ne ajuta prea mult. Avem acces diferit la serviciile medicale dar putem avea acces la informatie. Iar de multe ori, o informatie primita la timp si inteleasa, schimba vieti. Asa a fost rolul meu de moderator alături de specialisți și așa este de fiecare data.

Existența inegalităților de gen pleacă de la o constatare banală dar grăitoare: a te naște femeie, mai ales în România, încă înseamnă o probabilitate mai mare să fii abuzată fizic și verbal, să-ți abandonezi studiile, să fii plătită mai puțin decât colegul tău deși desfășurați același tip de activitate, să porți singură responsabilitatea creșterii copiilor sau a îngrijirii părinților, să accesezi cu dificultate anumite servicii medicale.

Inegalitățile de gen și combaterea lor prin politici publice au o istorie îndelungată, variată și inevitabil marcată de progrese și eșecuri. De aceea și astăzi, în funcție de locul în care te-ai născut, familia care te-a crescut, localitatea în care trăiești, munca pe care o depui, normele sociale dominante sau măsurile căruia statul decide să le acorde prioritate, viața ta ca femeie poate fi marcată de condiții extrem de defavorabile sau poate fi semnificativ îmbunătățită.

În cadrul Conferinței ”Sănătatea femeii – gender medicine. Politici și strategii eficiente”, organizată de revista Politici de Sănătate, s-a discutat discuta despre nevoia de politici și strategii de sănătate specifice pentru a îmbunătăți starea de sănătate a femeilor din România.

Gender medicine

O abordare holistică a sănătății femeii nu înseamnă doar afecțiuni care țin de sănătatea reproductivă. Gender medicine recunoaște diferențele, particularitățile și reacțiile la tratament ale organismului  feminin comparativ  cu cel masculin. Necesitatea intensificării eforturilor pentru îmbunătățirea prevenției diferitelor afecțiuni specifice femeilor și administrarea unui tratament personalizat trebuie să fie un prim pas în această abordare. O strategie privind sănătatea femeilor oferă o oportunitate de a plasa sănătatea în prim-planul elaborării politicilor. S-ar putea crea o schimbare reală care să aducă beneficii femeilor și, prin intermediul acestora, întregii națiuni și generațiilor viitoare.

Conferința s-a desfășurat sub egida Administrației Prezidențiale, Comisiei pentru Sănătate din Senat, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică, Ambasadei Israel în România și Societății Române de Reumatologie.

Articole pe același subiect